Published On: 11. 1. 2022889 words4,4 min read

Hnačku asi zažil každý, pokiaľ vás však trápi dlhodobo, mali by ste spozornieť. Zatiaľ čo akútna (krátkodobá) hnačka odznie do pár dní, chronická (dlhodobá) hnačka pretrváva dlhšie ako niekoľko dní alebo sa často vracia. Tento stav s najväčšou pravdepodobnosťou signalizuje závažnejšie ochorenie.

Čo je dlhodobá hnačka a aké má príznaky?

Hnačka je porucha trávenia, kedy dochádza k zmene štruktúry stolice, ktorá je riedka až vodnatá a opakuje sa viac ako 3 krát za deň. Môže ísť aj o vodnatú stolicu s prudkým vyprázdňovaním a pretrvávajúcim nutkaním. Pri hnačke dochádza k podráždeniu tráviaceho traktu, zvýšeniu pohyblivosti čriev a porušeniu vstrebávania vody a niektorých ďalších látok z čreva späť do krvného obehu. Pri skutočne vysokom počte stolíc hrozí dehydratácia organizmu, ktorá napríklad u malých detí postupuje veľmi rýchlo.

To všetko je často sprevádzané kŕčmi v bruchu, škvŕkaním, celkovou slabosťou a niekedy aj zvýšenou teplotou. Častým príznakom hnačky býva tiež nevoľnosť a vracanie. Pri dlhotrvajúcich hnačkách môže dochádzať k úbytku na váhe.

Čo spôsobuje dlhodobú hnačku?

Príčin dlhotrvajúcej hnačky môže byť hneď niekoľko, s najväčšou pravdepodobnosťou signalizuje závažnejšie ochorenie. Pokiaľ ním trpíte, odporúčame vždy vyhľadať lekára. Za dlhodobou hnačkou môže byť aj nadmerný stres.

Chronické problémy môže spôsobovať dráždivé črevo

Medzi jednu z najčastejších príčin chronickej hnačky môžeme zaradiť syndróm dráždivého čreva (IBS). Ide o chronické ochorenie, ktoré postihuje tráviaci systém, najmä črevá. Toto ochorenie zahŕňa niekoľko rôznych symptómov – kŕče v bruchu, nadúvanie, hnačka alebo zápcha. Tieto prejavy sa môžu vzájomne kombinovať a trvajú týždne až mesiace a tiež sa opakovane vracajú. IBS trpí približne 10 % populácie.

Dlhodobá hnačka býva príznakom vážnejšieho ochorenia

Príčin chronickej hnačky však môže byť viac. Tento stav signalizuje napríklad ochorenie tenkého či hrubého čreva, podžalúdkovej žľazy, pečene či žlčníka. Hnačka je tiež sprievodným príznakom chorôb orgánov mimo tráviaceho traktu, napríklad ochorenia štítnej žľazy alebo obličiek.

Farba stolice vám môže pomôcť odhaliť príčinu

V závislosti od príčiny hnačky sa mení aj farba stolice. Pri návšteve sa vás lekár spýta aj na toto. Červená stolica znamená prítomnosť krvi, príčinou môže byť poškodenie sliznice čreva, hemoroidy alebo rakovina. Na čierno sa stolica zafarbuje po konzumácii jedla s vysokým obsahom železa, ale príčinou môže byť taktiež prasknutý žalúdočný vred. Žltkastá farba sa objavuje po konzumácii veľkého množstva tuku, či pri problémoch so žlčníkom, podžalúdkovou žľazou a pečeňou, alebo môže znamenať výskyt parazita v črevách. Zelená stolica znamená buď konzumáciu väčšieho množstva zelenej zeleniny, ale objavuje sa aj spoločne s infekciou, môže znamenať ochorenie tráviaceho traktu, konkrétne Crohnovu chorobu, celiakiu, rakovinu alebo syndróm dráždivého čreva. Svetlá až sivá farba sa obvykle vyskytuje pri zápaloch žlčníka, žlčníkových kameňoch alebo cirhóze pečene.

Čo robiť, keď trpím hnačkou?

Ak vás trápi dlhodobá hnačka, je dôležité navštíviť lekára, ktorý vám urobí riadne vyšetrenie.

Dbajte na zvýšený príjem tekutín a diétu

Pri hnačke sa odporúča riadiť sa niekoľkými pravidlami. Dôležité je dbať na zvýšený príjem tekutín, a to najmä u malých detí, pretože dehydratácia môže ohrozovať ich život. Ďalej je potrebné doplniť stratené minerály a živiny. Na doplnenie tekutín je vhodný čaj alebo neperlivá minerálna voda.

Počas prvých 24 hodín je dobré úplne vynechať príjem jedla a sústrediť sa predovšetkým na doplnenie tekutín. Po odznení najhoršej časti je vhodné nasadiť diétu, ktorá spočíva vo vynechaní mliečnych výrobkov, mastného jedla, sladkostí, vyprážaných, grilovaných či pečených jedál a pod. V menších dávkach je možné konzumovať zemiaky, tvrdšie biele pečivo, ryžu, varenú mrkvu, banány, jablká alebo čučoriedky. Vhodné je kuracie, rybacie mäso alebo poctivý vývar.

Zbavte sa chronickej hnačky s PROIBS®

Bol vám diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva? PROIBS® je zdravotnícka pomôcka, ktorá ponúka pomoc pri liečbe dlhodobej hnačky a ďalších príznakov syndrómu dráždivého čreva. PROIBS® môžete bezpečne užívať aj po odznení hnačky na udržiavanie optimálnych podmienok vo vašich črevách.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: