HNAČKU SA NEVYPLÁCA PODCEŇOVAŤ
Asi ste to zažili. Väčšinou prichádza nečakane a môže postihnúť každého bez ohľadu na vek alebo zdravotný stav. Zatiaľ čo krátkodobá hnačka zhruba do týždňa odznie, dlhodobá pretrváva dlhšie ako niekoľko týždňov a pravdepodobne signalizuje závažnejšie ochorenie. Aké sú najčastejšie príčiny hnačky, čím ju skúsiť zastaviť a kedy navštíviť lekára?

Za hnačku môžeme označiť stav riedkej stolice, ktorá sa opakuje najmenej trikrát v krátkom intervale. To všetko často sprevádza zvýšená teplota, celková slabosť a niekedy dokonca kŕče v bruchu. Hnačka nikdy neprichádza len tak sama od seba, zakaždým signalizuje príznak nejakej inej poruchy alebo ochorenia.
Stolica môže byť pri hnačke rôzne sfarbená, každá farba vypovedá o inej príčine. Žltkastá farba sa objavuje po požití veľkého množstva alkoholu alebo tukov, prípadne pri problémoch so žlčníkom, podžalúdkovou žľazou alebo pečeňou. Zelená stolica prichádza spoločne s infekciou, na čierno sa zafarbuje stolica napríklad po konzumácii jedla s vysokým obsahom železa.


Krátkodobá hnačka:
• NEVHODNÉ STRAVOVANIE
• KONZUMÁCIA POTRAVÍN, KTORÉ SÚ NEDOSTATOČNE TEPELNE UPRAVENÉ ALEBO PO ZÁRUKE
• PITIE VODY Z NEOVERENÉHO ZDROJA
• VÍRUSOVÁ ALEBO BAKTERIÁLNA INFEKCIA
• VEDĽAJŠIE ÚČINKY RÔZNYCH LIEKOV
• UŽÍVANIE ANTIBIOTÍK
• INTOLERANCIA NA LAKTÓZU ALEBO LEPOK
Dlhodobá hnačka:
• DLHODOBÝ STRES
• NARUŠENÁ MIKROBIOTA V ČREVÁCH
• ČREVNÉ OCHORENIE
• OCHORENIE TRÁVIACEHO TRAKTU
• SYNDRÓM DRÁŽDIVÉHO ČREVA


Snažte sa o pravidelný pohyb a vyhýbajte sa stresovým situáciám. Dbajte na vyvážený jedálniček s dostatočným obsahom vlákniny. Dbajte na správne hygienické návyky. Pri návšteve toalety si vždy starostlivo umyte ruky. Ovocie, zeleninu aj mäso pred konzumáciou vždy starostlivo umyte. Nepoužívajte rovnakú dosku na krájanie mäsa a zeleniny. Používajte potravinársky teplomer na kontrolu teploty pripravovaného mäsa. Vnútorná teplota pre bezpečnú konzumáciu sa u rôznych druhov líši, pre kuracie mäso je to 75 °C, pre bravčové a hovädzie mäso 63 °C. Pokiaľ trpíte nejakým ochorením, dodržujte vhodné diétne opatrenia.

Pri hnačke dbajte na zvýšený príjem tekutín, pretože jedným zo sprievodných znakov je zle sa vstrebávajúca voda v črevách, ktorá potom odchádza spolu so stolicou. U malých detí, najmä novorodencov a batoliat, môže hnačka viesť až k absolútnej dehydratácii organizmu, ktorá ohrozuje ich život. Rovnako tak u starých ľudí. Preto situáciu nepodceňujte a včas vyhľadajte lekársku pomoc. Počas hnačky tiež nezabúdajte na doplnenie minerálov a vlákniny.

SKÚSENOSTI ZÁKAZNÍKOV
„Každé ráno som pila PROIBS® a už po týždni prišlo zlepšenie. Moje brucho nebolo také pokojné už veľa rokov. To je úľava, keď už nemusím myslieť na problémy s trávením!“
Emma


„Môj žalúdok je pokojnejší. Som schopný jesť bez toho, aby som dostal hnačku. Bolesť a pocit nafúknutia sú preč. A PROIBS® navyše výborne chutí!“
Martin