Published On: 2. 2. 2022908 words4,5 min read

Chronická zápcha dokáže poriadne znepríjemniť bežný život. Trápi veľa ľudí, málokto však o svojom intímnom probléme s vyprázdňovaním dokáže hovoriť. Podľa vedeckého prehľadu sa vyskytuje v 16 % percentách populácie. Zaujíma vás prečo vzniká zápcha, prečo by ste ju nemali podceňovať a ako sa s ňou vysporiadať? Čítajte ďalej.

Čo je to zápcha a aké sú jej príznaky?

Zápcha je označenie pre namáhavé vyprázdňovanie stolice, ktoré je menej časté ako raz za tri dni. Mnoho ľudí je presvedčených o tom, že vyprázdňovanie musí byť každý deň. Tvorba stolice ale priamo súvisí s príjmom potravy a tekutín. Ak je príjem nízky, nemožno počítať s denným vyprázdňovaním. Normálne vyprázdňovanie môže byť menej časté, ale je pravidelné a bezbolestné.

Zápcha sa prejavuje nafúknutým bruchom, pocitom ťažkosti, sporadickým a bolestivým vyprázdňovaním stolice, ktorá je spravidla príliš tuhá. Pri dlhodobej zápche sa pridáva bolesť hlavy alebo únava. Plyny môžu a nemusia odchádzať. Po vyprázdňovaní nenastupuje pocit úľavy.

Zápcha môže byť akútna, ktorá má krátkodobé trvanie. Tá býva najčastejšie spôsobená stresom, zmenou prostredia, životného rytmu aj odlišnými návykmi. Často býva spojená s cestovaním a čoskoro sama odznie. Pokiaľ má zápcha dlhodobý charakter, jedná sa o chronickú zápchu. V tomto prípade by ste mali spozornieť a navštíviť svojho lekára, pretože dopady na organizmus môžu byť neblahé.

Čo spôsobuje chronickú zápchu?

Príčin dlhotrvajúcej zápchy je skutočne veľa. Môže sa jednať o samostatný problém, alebo môže byť sprievodným príznakom ďalšej choroby.

Zápcha môže byť príznak vážnejšej choroby

Trpieť ňou môžu napríklad pacienti s nádormi hrubého čreva, črevnými zápalmi, s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy, s hemoroidmi, s neurologickými či gynekologickými problémami a ďalšie. Ako sekundárny príznak môže zápcha nastať pri dehydratácii, otrave, poranení miechy či pri chorobách močovej alebo pohlavnej sústavy.

Na vine môže byť aj útlm vyprázdňovacieho reflexu

Zápcha môže byť tiež civilizačnou chorobou, v takom prípade ide o zápchu habituálnu alebo návykovú. Táto porucha je pomerne častá a viac sa objavuje u žien a starších ľudí. Vzniká útlmom vyprázdňovacieho reflexu buď pri nedostatku prirodzených podnetov ako je nedostatok vlákniny, málo objemná strava, nedostatok tekutín a pohybu, alebo pri potlačovaní spontánneho nútenia na stolicu. Úlohu môže zohrávať aj osobná dispozícia pacienta. Na vine môže byť taktiež životný štýl alebo niektoré lieky, napríklad antidepresíva.

Dlhodobé problémy môže spôsobovať aj dráždivé črevo

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je chronické ochorenie, ktoré postihuje najmä črevá. Jedným z hlavných symptómov je dlhodobá zápcha, ktorá sa môže kombinovať s ďalšími príznakmi, ako sú kŕče v bruchu, nadúvanie alebo hnačka. Ide o ochorenie dlhodobého charakteru, ktoré sa opakovane vracia. IBS trpí približne 10 % celkovej populácie.

Dlhodobú zápchu by ste nemali podceňovať

Chronickú zápchu je dôležité liečiť, pretože jej dôsledkom nebývajú len nepríjemné pocity. Keďže spolu so stolicou neodchádzajú odpadové látky, môže dochádzať k intoxikácii organizmu, ktorá môže viesť k poškodeniu pečene, nádorom, zápalom alebo autoimunitnému ochoreniu. Počas zápchy tiež často vznikajú bolestivé hemoroidy, ktoré sú spôsobené veľkým tlakom pri tlačení. Pokiaľ ňou trpíte, neváhajte sa poradiť so svojím lekárom.
Na pomoc pri zápche nájdete na trhu veľké množstvo preháňadiel. Tie sú vhodné pri akútnych problémoch, chronická zápcha by sa nimi bez konzultácie s lekárom riešiť nemala. Pri nadmernom užívaní by mohlo dôjsť k poškodeniu črevnej steny.

Pomôže zdravá strava aj dostatok pohybu

So zápchou môžete bojovať správnou životosprávou. Váš jedálniček by mal obsahovať dostatok vlákniny. Nezabudnite zaradiť ovocie, zeleninu, otruby, ovsené vločky alebo ľanové semienko. Vlákninu môžete do tela dodať aj v rozpustnej forme, ktorá je podľa štúdie prínosom aj pre pacientov trpiacich IBS. Jedzte v pravidelnom režime a nezabúdajte na dostatok tekutín. Pri zápche sú vhodné minerálne vody bohaté na horčík alebo bylinkové čaje na podporu trávenia. Dôležitý je aj dostatok pohybu. Okrem toho by ste tiež nikdy nemali potláčať nutkanie na stolicu.

Zbavte sa zápchy s prípravkom PROIBS®

Bol vám diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva? PROIBS® je zdravotnícka pomôcka na pomoc pri liečbe príznakov IBS ako je dlhodobá zápcha. Môžete ho bezpečne užívať aj po jej odznení na udržiavanie optimálnych podmienok v črevách.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: