Published On: 24. 5. 2022822 words4,1 min read

Komplikuje vám nadmerná plynatosť bežné fungovanie? Máte pocit, že vaše brucho sa zmenilo na jeden veľký balón? Spoznajte, čo vám nadúvanie spôsobuje a ako s ním bojovať.

Čo je to nadúvanie a ako sa prejavuje?

Nadúvanie (odborne meteorizmus) je vlastne zvýšená plynatosť, ktorá vzniká v dôsledku nadmerného hromadenia plynu v tráviacom trakte. Prejavuje sa bolesťami brucha, pocitom ťažoby, vetrami a nafúknutým bruchom. Plyny vznikajú v tele prirodzene, čiastočne odchádzajú konečníkom a čiastočne sa vstrebávajú. Z tela zdravého jedinca odchádza plyn až 15-krát za deň v objeme asi 1 liter. V prípade, že sa v tele tvorí väčšie množstvo plynov, ktoré sa nedostatočne vstrebávajú alebo neodchádzajú prirodzenou cestou, hovoríme o nadúvaní. K plynatosti sú kvôli hormonálnym výkyvom náchylnejšie ženy, a to najmä v období pred menštruáciou, v tehotenstve alebo pred menopauzou. Trápiť však môže každého bez ohľadu na vek.

Aké sú najčastejšie príčiny plynatosti?

Nadúvanie býva najčastejšie reakciou na nejakú diétnu chybu. Ľudské telo nevie potraviny spôsobujúce nadúvanie úplne stráviť. Patrí medzi ne napríklad hrach, kapusta, orechy, fazuľa, šošovica, karfiol, cesnak, kel, ale aj hroznové víno, slivky alebo mlieko či čerstvé pečivo. Príčinou môže byť aj potravinová alergia či intolerancia na určité potraviny. Najbežnejšími alergénmi sú mlieko, kôrovce, vajcia, pšenica, arašidy, orechy a sója. Intolerancia býva najčastejšie na laktózu či lepok. U starších ľudí časté nadúvanie vzniká v dôsledku zhoršenia trávenia a pohyblivosti čriev. Dlhodobú plynatosť môže spôsobovať aj nedostatočný pitný režim, znížená fyzická aktivita, stres, hltanie, zhon a rozprávanie pri jedle alebo užívanie niektorých liekov. Spoznajte 7 najčastejších príčin a vyhrajte nad plynatosťou.

Za nadmerným nadúvaním môže byť aj dráždivé črevo.

Na vine môže byť aj závažnejšie ochorenie. Dlhodobá a opakovaná plynatosť môže byť signálom ochorenia žlčníka, podžalúdkovej žľazy alebo pečene. Je to tiež jeden z príznakov syndrómu dráždivého čreva (IBS). Toto ochorenie postihuje tráviaci systém, konkrétne črevá. Prejavuje sa niekoľkými rôznymi príznakmi, ktorými sú kŕče, dlhodobá hnačka a chronická zápcha. Príznaky, ktoré sa u každého môžu prejavovať trochu inak, trvajú dlhodobo a opakovane sa vracajú. Niekoho trápia iba hnačky, iného zase zápcha či iná kombinácia príznakov. Podľa štúdie trpí týmto syndrómom 7 až 21 % bežnej populácie a najmenej u troch štvrtín zostáva nediagnostikovaný. Častejšie ním trpia ženy ako muži a nevyhýba sa ani mladým ľuďom.

Čo robiť pri častom nadúvaní?

Pri nadmernej plynatosti vám pomôže zdravý životný štýl, vyhýbanie sa stresu, úprava jedálnička a stravovacích návykov, pravidelný pohyb alebo dostatok tekutín. Pomôcť môžu aj bylinkové čaje.

Úprava jedálnička a stravovacích návykov je na prvom mieste.

Plynatosti sa dá zbaviť aj vďaka úprave jedálnička a správnymi stravovacími návykmi. Potraviny spôsobujúce nadúvanie sa odporúča konzumovať striedmo. Vhodné je doplniť potraviny s dostatkom vlákniny (banány, grepy, jablká, hnedá ryža, cícer, vločky a ďalšie). Zaradiť môžete aj bylinkové čaje, ktoré podporujú trávenie (harmančekový, mätový či medovkový). Obmedzte naopak sýtené nápoje. Nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Medzi nesprávne stravovacie návyky, ktoré je dobré sa odnaučiť, patrí hltanie a prejedanie sa. Ďalej je vhodné jedlo rozdeliť do menších dávok a vyhnúť sa potravinám, na ktoré máte intoleranciu či alergiu.

Dlhodobé a časté nadúvanie nepodceňujte.

Pri dlhodobej plynatosti, ktorá sa nezlepšuje, odporúčame navštíviť lekára, ktorý vám odporučí vhodnú liečbu. Pokiaľ vám bol diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva, vyskúšajte na liečbu príznakov IBS certifikovanú zdravotnícku pomôcku PROIBS®, ktorá vám pomôže zbaviť sa plynatosti a udržiavať optimálne podmienky v črevách. PROIBS® môžete užívať aj pravidelne a preventívne.

Ako predchádzať plynatosti?

Pite dostatok tekutín. Ideálna je čistá voda.

Obmedzte sýtené nápoje.

Pravidelne sa hýbte.

Dbajte na pestrý jedálniček s dostatkom vlákniny.

Jedzte v pokoji a neprejedajte sa.

Rozdeľte si jedlá do viacerých porcií počas dňa.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: