Published On: 21. 9. 2022764 words3,8 min read

Neviete, ako sa zbaviť nepríjemnej plynatosti, ktorá vás privádza do nepríjemných situácií? Už sa ďalej netrápte, odhaľte príčinu vašej nadmernej plynatosti a pustite sa do boja.

Aké najčastejšie príčiny má plynatosť?

  1. Diétne chyby: Patria medzi najčastejšie príčiny, ktoré spôsobujú plynatosť. Nadúvanie vzniká pri častej či nadmernej konzumácii potravín spôsobujúcich nadúvanie, ktoré telo nevie úplne tráviť. Patrí medzi ne hrach, kapusta, orechy, fazuľa, šošovica, karfiol, cesnak, kel, ale aj hroznové víno, slivky alebo mlieko či čerstvé pečivo. Pokiaľ vám niektorá z potravín nerobí dobre, obmedzte ju vo svojom jedálničku.
  2. Potravinová alergia: Ide o stav, kedy po požití určitej potraviny vaše telo spustí aktiváciu imunitného systému. Potravinovou alergiou trpí v Európe viac ako 17 % populácie. Ďalšími príznakmi alergie, okrem nadúvania, sú kožné reakcie, opuch jazyka, dýchavičnosť, astma, vracanie, hnačka či kŕče v bruchu. Tieto príznaky sa vyskytujú krátko po jedle, no aj s odstupom až 24 hodín. Najčastejšie alergény sú mlieko, kôrovce, vajcia, pšenica, arašidy, orechy a sója.
  3. Potravinová intolerancia: Na rozdiel od alergie, pri intolerancii nedochádza k aktivácii imunitného systému. Ľudský organizmus reaguje na intolerovanú potravinu pomalšie. Príznaky sa môžu objaviť až za niekoľko hodín alebo dokonca až za niekoľko dní po jedle. Intoleranciu spôsobuje znížená aktivita alebo úplná absencia enzýmu, ktorý štiepi určitú zložku danej potraviny. Medzi príznaky okrem plynatosti patria: zvracanie, hnačka, nevoľnosť, bolesti brucha a kŕče. Intolerancia býva najčastejšie na laktózu či lepok. Pri tomto probléme sa stačí vyhýbať potravinám, ktoré vám spôsobujú problémy.
  4. Zlé stravovacie návyky: Pri hltaní, prehĺtaní veľkých súst, rozprávaní pri jedle a pri prejedaní sa do tela môže dostať väčšie množstvo vzduchu, ktorý spôsobuje nadúvanie. Zvýšené prehĺtanie vzduchu nastáva aj pri žuvaní žuvačky, fajčení alebo keď súčasne s jedlom konzumujete väčšie množstvo nápojov.
  5. Perlivé nápoje: Sýtené nápoje, ako je napríklad pivo alebo perlivá voda, sú plné bubliniek. Pri ich nadmernom pití sa nimi váš tráviaci systém naplní a prebytočné množstvo plynu spôsobí nadúvanie.
  6. Citlivosť na FODMAP: FODMAP sú skupiny cukrov, ktoré môžu byť zle trávené alebo absorbované v črevách. Slovo je skratkou pre „Fermentable Oligo-, Di-, Mono-sacharides And Polyols“, teda fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ide predovšetkým o sacharidy s krátkym reťazcom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách. Diéta s nízkym obsahom FODMAP môže byť skvelým pomocníkom pri zmierňovaní zápchy, hnačiek, kŕčov v bruchu a nadúvaní, pri problémoch s trávením, spôsobeným napr. syndrómom dráždivého čreva (IBS).
  7. Ochorenie dlhodobého charakteru: Za plynatosťou sa môže skrývať aj ochorenie. Dlhodobá a opakovaná plynatosť môže signalizovať napríklad ochorenie žlčníka, pankreasu alebo pečene. Objavuje sa aj pri syndróme dráždivého čreva (IBS).

H2: Ako sa zbaviť plynatosti, ak vás trápi dráždivé črevo?

Dlhodobé nadúvanie, ktoré sa pravidelne vracia, je jedným z hlavných príznakov syndrómu dráždivého čreva. IBS sa prejavuje niekoľkými rôznymi príznakmi, ktorými sú kŕče v bruchu, dlhodobá hnačka a chronická zápcha. Týmto syndrómom trpí asi 10 % celej populácie. Aby ste si boli istí, že sa to týka práve vás, navštívte lekára, ktorý vám stanoví diagnózu.

PROIBS® je skvelou odpoveďou na IBS. Ide o certifikovanú zdravotnícku pomôcku na liečbu príznakov syndrómu dráždivého čreva, ktorú vyvinuli odborníci vo Švédsku. PROIBS® dosahuje výborné výsledky preukázané v odborných štúdiách aj v prieskumoch spokojnosti pacientov. Jeho hlavnou účinnou látkou je extrakt z aloe vera. Vďaka nemu vás už nebudú trápiť obavy, ako sa zbaviť plynatosti v nežiaducich situáciách.

Zdroje:

Nwaru, Bright I., et al. „The epidemiology of food allergy in Europe: a systematic review and meta‐analysis.“ Allergy 69.1 (2014): 62-75.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: