Published On: 27. 6. 2022837 words4,2 min read

Zatočte so zápchou ešte dnes. Prečítajte si naše tipy, ako sa zbaviť zápchy a už vás nemusí trápiť ťažké vyprázdňovanie.

Čo je to zápcha a aké sú jej príznaky?

Každý ľahko spozná, že trpí zápchou, jedná sa o ťažké vyprázdňovanie stolice, ktoré je menej časté ako raz za tri dni. Normálne vyprázdňovanie však nemusí prebiehať každý deň, aj keď je o tom presvedčených veľa ľudí. Ak je príjem potravy a tekutín nízky, nemožno počítať s denným vyprázdňovaním. To, že vaše vyprázdňovanie je v poriadku, spoznáte podľa toho, že je pravidelné a bezbolestné. Pri zápche sa dostavuje pocit ťažoby, nafúknuté brucho, sporadické a bolestivé vyprázdňovanie stolice, ktorá je príliš tuhá. Pri dlhodobej zápche sa môže pridať bolesť hlavy a únava. Plyny odchádzať môžu a nemusia. Pokiaľ trpíte zápchou, pocit úľavy sa nedostavuje ani po vyprázdňovaní.

Zápcha sa delí na akútnu a chronickú. Akútnu zápchu spôsobuje stres, zmena prostredia, životného štýlu aj odlišné návyky. Vzniká často pri cestovaní a čoskoro sama odznie. Chronická zápcha už môže znamenať vážnejší zdravotný problém. Odporúčame navštíviť lekára, pretože dopad na organizmus môže byť negatívny. Prečítajte si v našom článku, čím môže byť spôsobená chronická zápcha a ako sa jej zbaviť.

Na vine môže byť dráždivé črevo

Trápi vás zápcha dlhodobo alebo sa pravidelne vracia? Možno trpíte syndrómom dráždivého čreva (IBS) a ani o tom neviete. A čo to vlastne je? Jedná sa o chronické ochorenie, ktoré postihuje najmä črevá. Jedným z hlavných symptómov je dlhodobá zápcha, ktorá môže byť sprevádzaná ďalšími príznakmi, ako sú kŕče v bruchu, nadúvanie alebo hnačka. Týmto syndrómom trpí asi 10 % populácie. Aby ste si boli istí, či sa to týka práve vás, navštívte lekára, ktorý vás dôkladne vyšetrí.

Ako bojovať s IBS?

Aj napriek tomu, že v súčasnej dobe neexistuje žiadny liek, ktorý by vás syndrómu dráždivého čreva úplne zbavil, je možné s ním normálne fungovať. Existuje totiž podporná liečba, ktorá lieči príznaky ochorenia ako je napr. zápcha. Vyskúšať môžete napríklad PROIBS®, ktorý je určený na liečbu príznakov IBS. Vyvinuli ho odborníci vo Švédsku. Odborné štúdie a prieskum spokojnosti pacientov potvrdili výborné výsledky. Jeho hlavnou zložkou je extrakt z aloe vera. Výhodou je, že pri PROIBS® neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky ani negatívne interakcie s inými liekmi. Navyše ho môžete užívať dlhodobo aj po odznení príznakov na udržiavanie optimálnych podmienok v črevách. Zistite viac o liečbe dráždivého čreva v našom článku.

Ďalšie tipy, ako sa zbaviť zápchy

  1. Pravidelný pohyb: Zaraďte do svojho životného štýlu pravidelnú fyzickú aktivitu. Pohyb pomáha rozhýbať črevá, čím môže zlepšovať frekvenciu vašej stolice. Zároveň vás zbaví stresu a budete sa cítiť lepšie.
  2. Dostatok vlákniny: Zmeňte svoj jedálniček. Pestrá strava s dostatkom vlákniny dokáže pomôcť so zápchou. Nezabudnite teda zaradiť ovocie, zeleninu, otruby, ovsené vločky alebo ľanové semienko. Vlákninu môžete do tela dodať aj v rozpustnej forme, ktorá je podľa štúdie prínosom aj pre pacientov trpiacich IBS.
  3. Nepotlačujte potrebu na stolicu: Pokiaľ budete potláčať nutkanie na stolicu, môže vzniknúť útlm defekačného reflexu, ktorý sa prejavuje zápchou.
  4. Dostatok tekutín: Nezabudnite dodržiavať pitný režim. Ideálna je čistá voda v množstve 1,5 až 2 l denne.
  5. Pravidelné vyprázdňovanie: Vytvorte si rutinu a dodržujte ju. Choďte na záchod každé ráno, aj keď sa vám práve nechce. Vytrénujete si tak zvierač.
  6. Masáže brucha: Vyskúšať môžete aj masáže brucha v smere hrubého čreva a bedrovej oblasti.
  7. Zlepšite stravovacie návyky: Je vhodné jesť častejšie v menších dávkach. Dobré je tiež starostlivo žuť a nehltať.
  8. Vyhýbajte sa drastickým diétam: Veľmi drastická diéta môže narušiť vaše trávenie.
  9. Vyskúšajte FODMAP: Diéta s nízkym obsahom FODMAP, je určená pre ľudí, u ktorých je zápcha spôsobená syndrómom dráždivého čreva.
  10. Potraviny, ktoré sú odporučené konzumovať pri zápche: slivky, biely jogurt, figy, špenát, ovocné kompóty.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: