Published On: 21. 9. 20221360 words6,8 min read

Diéta s nízkym obsahom FODMAP môže byť výborným pomocníkom pri zmierňovaní zápchy, hnačky, kŕčov v bruchu a nadúvania, ktoré sú spôsobené syndrómom dráždivého čreva (IBS). Zistite, ako funguje.

Čo je to FODMAP?

FODMAP sú skupiny cukrov, ktoré sú zle trávené alebo vstrebávané v našich črevách. Slovo je skratkou pre „fermentable oligo-, di-, mono-sacharides and polyols“, teda Fermentovateľné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy A Polyoly. Ide o sacharidy s krátkym reťazcom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách. Patria sem napr. laktóza, fruktóza, fruktooligosacharidy vyskytujúce sa napríklad v pšenici, raži a ďalšie. Polyoly sú cukrové alkoholy, ktoré sa používajú predovšetkým ako náhradné sladidlá: sorbitol, manitol, xylitol a iné. Diétu s nízkym obsahom FODMAP vyvinul tím z austrálskej univerzity Monash primárne na podporu liečby syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Tieto cukry sú v našom tele strávené len čiastočne, v tenkom čreve sa pohybujú veľmi pomaly a priťahujú k sebe vodu. V hrubom čreve sú fermentované črevnými baktériami, čo vedie k produkcii plynu. Nadbytočný plyn a voda spôsobia, že sa črevná stena natiahne a rozšíri. Následkom toho vzniká nadúvanie a bolesti brucha. Ľuďom s IBS toto rozťahovanie črevnej steny spôsobuje prehnané pocity bolesti, nepohodlie i ďalšie príznaky: zápchu, hnačku, nadúvanie, kŕče v bruchu.

H2: Čo je to syndróm dráždivého čreva (IBS)?

Ide o chronické ochorenie, ktoré postihuje tráviaci systém, najmä črevá. Zahŕňa niekoľko rôznych symptómov, ako sú nepríjemné kŕče v bruchu, nadúvanie, hnačka a zápcha. Tieto problémy u pacientov s IBS trvajú dlhodobo a opakovane sa vracajú. Syndróm dráždivého čreva postihuje zhruba 10 % populácie. Častejšie ním trpia ženy ako muži a nevyhýba sa ani mladým ľuďom. Zistite v našom článku viac o tom, čo je to syndróm dráždivého čreva.

IBS nemožno úplne vyliečiť, na zmiernenie prejavov sa odporúča niekoľko podporných opatrení. Jedným z nich je úprava jedálnička, čo zahŕňa aj FODMAP diétu. Ďalej sa odporúča obmedzenie stresu a pravidelné cvičenie. Vyskúšať môžete aj certifikovanú zdravotnícku pomôcku PROIBS®, ktorý je určený k liečbe príznakov IBS. Čo vám pomôže na dráždivé črevo a aká liečba je pre vás najlepšia?

Čo se deje pri obmezení FODMAP?

Obmedzenie FODMAP znižuje osmotickú záťaž a produkciu plynu v distálnom tenkom čreve a proximálnom čreve, čo poskytuje symptomatickú úľavu u pacientov s IBS. Priaznivý vplyv u pacientov s IBS bol preukázaný v niekoľkých odborných štúdiách. V súhrnnej analýze novozélandskej univerzity sa zistilo, že až 86 % pacientov s IBS pociťuje pri diéte zlepšenie celkových gastrointestinálnych príznakov i jednotlivých príznakov, ako sú bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka a plynatosť. Dlhodobé zdravotné účinky diéty s nízkym obsahom FODMAP nie sú známe.

Pre koho je diéta FODMAP vhodná a ako funguje?

Diéta s nízkym obsahom FODMAP bola vyvinutá pre ľudí, ktorým bol diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva. Pokiaľ vám lekár toto ochorenie nediagnostikoval, nemali by ste diétu držať. Ľudia, ktorí nemajú s trávením týchto sacharidov problém, by nemali FODMAP potraviny vo svojom jedálníčku eliminovať, pretože veľa z nich je zdraviu prospešných. Ak máte podozrenie na IBS, navštívte svojho lekára, ktorý vám stanoví diagnózu.

Účelom zavedenia diéty nie je úplne eliminovať FODMAP potraviny, ale iba obmedziť ich príjem. Podstatou celej diéty je množstvo. Niektoré potraviny v obmedzenom množstve problémy spôsobovať nemusia, ale pri vyššom príjme ich už spôsobujú. Niektoré pre vás môžu byť naopak neznesiteľné aj v minimálnom množstve. U každého človeka to môže byť trochu iné, preto by si mal každý sám vyskúšať, ktoré potraviny mu nerobia dobre a tie vylúčiť. Dôležitú úlohu môže zohrávať aj úprava potravín.

Pri prísnom obmedzení FODMAP môže vzniknúť riziko nedostatočného príjmu živín a potenciálnych nežiaducich účinkov zmenenej črevnej mikrobioty. Preto by ste mali zavedenie diéty s nízkym obsahom FODMAP konzultovať s dietológom, ktorý vám s ohľadom na váš zdravotný stav pomôže zostaviť vyvážený jedálniček.

Ako vyzerá jedálniček s diétou FODMAP?

Zoznamy potravín s vysokým i nízkym podielom FODMAP sú bežne dostupné a pravidelne sa testujú a rozširujú. Nahliadnuť môžete napríklad do oficiálneho jedálnička od vedcov z austrálskej univerzity Monash, ktorí vyvinuli aj mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej bude pre vás držanie tejto diéty jednoduchšie.

Typ potravín Vysoký obsah FODMAP Nízky obsah FODMAP
Ovocie jablko, broskyňa, mango, hruška, ovocie v konzerve, melón, marhuľa, avokádo, čerešňa, liči, hruška nashi, nektarinka, slivka, sušené ovocie, ovocná šťava banán, čučoriedka, ananásový melón, hroznové víno, durian, karambola, grapefruit, kiwi, citrón, limetka, pomaranč, malina, paradajka
Medové sladidlá fruktóza, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy náhrady medu: zlatý sirup, javorový sirup
Mlieko bežné a nízkotučné kravské, kozie a ovčie mlieko, zmrzlina bezlaktózové mlieko, ryžové mlieko
Jogurty bežné a nízkotučné jogurty bezlaktózové jogurty
Syry mäkké a čerstvé syry tvrdé syry
Zelenina artičok, špargľa, červená repa, brokolica, ružičkový kel, kapusta, fenykel, cesnak, pór, cibuľa, hrášok, šalotka, karfiol, huby, snehový hrášok bambusové výhonky, čínska kapusta, kapia, mrkva, zeler, pažítka, čínska kapusta, kukurica, baklažán, zelené fazuľky, šalát, paštrnák, tekvica, repa, jarná cibuľka (len zelená časť), cesnakový olej (náhrada cesnaku a cibule)
Obilniny ražné a pšeničné cereálie konzumované vo veľkom množstve (napr. sušienky, chlieb, kuskus, krekry, cestoviny) cereálie: bezlepkový a špaldový chlieb / cereálne výrobky
Sladidlá isomalt, maltitol, manitol, sorbitol, xylitol a ďalšie sladidlá končiace na „-ol“ glukóza, cukor (sacharóza), ďalšie umelé sladidlá nekončiace na „-ol“

Ako začať s diétou FODMAP?

Bol vám diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva a radi by ste vyskúšali FODMAP diétu? Prinášame vám niekoľko tipov, ako na to:

  • Zavedenie diéty odporúčame konzultovať s dietológom, ktorý vám zaručí, že vám v jedálničku nebudú chýbať dôležité živiny.
  • Aby ste zistili, ktoré potraviny tolerujete, a ktoré vám naopak spúšťajú príznaky IBS, začnite s elimináciou všetkých potravín s vysokým podielom FODMAP.
  • Postupne skúšajte jednotlivé potraviny s vysokým podielom FODMAP. Zapisujte si tie, ktoré vám spôsobujú potiaže.
  • Po otestovaní vylúčte potraviny, ktoré vám nerobia dobre. Ostatné potraviny môžete postupne znovu do jedálnička pridať.
  • Ak vám niektoré potraviny robia problémy len vo väčšom množstve, môžete ich konzumovať obmedzene.
  • Ak sa vám príznaky IBS po zavedení diéty s nízkym obsahom FODMAP nezlepšujú, je možné, že patríte do skupiny pacientov, u ktorých táto diéta nefunguje. V takomto prípadě zvážte inú formu liečby príznakov, napríklad užívanie zdravotníckej pomôcky PROIBS®.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: