Published On: 21. 9. 20221037 words5,2 min read

Hnačka nás dokáže poriadne potrápiť

Hnačka patrí medzi poruchy trávenia, pri ktorých dochádza k zmene konzistencie stolice. Tá je riedka až vodnatá a opakuje sa viac ako 3-krát za deň. Často tiež dochádza k rýchlemu vyprázdňovaniu s pretrvávajúcim nutkaním. Počas hnačky dochádza k dráždeniu tráviaceho traktu, zvýšeniu pohyblivosti čriev, poruche vstrebávania vody a niektorých ďalších látok z čriev. Hnačka býva sprevádzaná kŕčmi v bruchu, škŕkaním, celkovou slabosťou a niekedy aj zvýšenou teplotou. Často sa objavuje aj nevoľnosť a vracanie. Pri dlhotrvajúcich hnačkách hrozí dehydratácia organizmu a úbytok na váhe.

Viete, aké sú najčastejšie príčiny hnačky?

Pri diagnostike hnačky je dôležité rozlíšiť, či sa jedná o hnačku krátkodobú (akútnu) či dlhodobú (chronickú). Akútnu hnačku spoznáte podľa toho, že vzniká rýchlo a náhle a veľmi skoro odznie (v priebehu niekoľkých dní). Naopak chronická hnačka vás môže trápiť až niekoľko týždňov.

Akútna hnačka je problém hlavne na cestách

Najčastejšou príčinou akútnej hnačky je infekcia. Môže byť vyvolaná baktériami (Salmonella, Shigella či Escherichia coli), vírusmi (rotavírusmi, norovírusmi) či parazitmi (Giardia, Entamoeba). Tento typ hnačky vás často môže zastihnúť na cestách. Zistilo sa, že hnačka sa objaví u 10 až 40 % cestovateľov v závislosti od destinácií, pôvodu cestovateľa, dĺžky a povahy cesty a sezónne cestovania. Medzi vysoko rizikové destinácie (výskyt cestovateľskej hnačky ≥ 20 %) patrí Afrika (s výnimkou Južnej Afriky), Južná a Stredná Amerika, Južná a Juhovýchodná Ázia, Mexiko, Haiti a Dominikánska republika. Vysokému riziku, že vás hnačka zastihne, sa vystavujete, pokiaľ cestujete z rozvinutej do rozvojovej krajiny. Väčšina prípadov cestovateľskej hnačky je však mierna a odznie sama.

Veľmi častou príčinou je tiež nevhodná strava. Poznáte to, zjete niečo, čo ste už jesť nemali, alebo ste naopak vôbec netušili, že to môže byť pokazené. Hnačku vám však môžu spôsobiť aj nezávadné potraviny, môžu byť pre vás totiž nezvyčajné, neobvykle upravené alebo môžete mať na ne alergiu.

Chronickú hnačku sa neoplatí podceňovať

Chronická hnačka býva väčšinou spôsobená nejakou vážnejšou chorobou. Pokiaľ ňou trpíte, odporúčame vždy vyhľadať lekára. Tento stav predstavuje napríklad ochorenie tenkého či hrubého čreva, ochorenia podžalúdkovej žľazy, pečene či žlčníka. Hnačka je tiež sprievodným príznakom ochorenia orgánov mimo tráviaceho traktu, napríklad ochorenia štítnej žľazy alebo obličiek. Jednou z najčastejších príčin dlhotrvajúcej hnačky je syndróm dráždivého čreva (IBS). Toto ochorenie zahŕňa niekoľko navzájom sa kombinujúcich príznakov – kŕče v bruchu, nadúvanie, hnačka alebo zápcha. Tieto prejavy trvajú mesiace až roky a opakovane sa vracajú.

Bol vám diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva? PROIBS® je certifikovaná zdravotnícka pomôcka, ktorá ponúka pomoc pri liečbe dlhotrvajúcej hnačky a ďalších príznakov syndrómu dráždivého čreva. PROIBS® môžete bezpečne užívať aj po odznení hnačky na udržanie optimálnych podmienok vo vašich črevách.

Aký jedálniček zvoliť pri liečbe hnačky?

Na liečbu akútnej hnačky neexistuje veľa zaručených diétnych odporúčaní. Najdôležitejší je zvýšený príjem tekutín. Odporúča sa rehydratačný roztok, ktorý je možné zakúpiť v lekárni. Výborná je aj neperlivá neochutená minerálna voda alebo čaj, ktorý môže byť bylinkový či čierny.

Dôležité je doplniť živiny. Prvý deň hnačky môžete príjem jedla úplne vynechať, ale ďalšie dni sa už odporúča jedlo prijímať. Nebolo totiž preukázané, že by konzumácia potravín predlžovala hnačku. Hoci sa dočasné hladovanie a obmedzená diéta zdajú byť logické, keď je hnačka spojená s nadmernou nevoľnosťou a vracaním, dostatočný príjem živín je nevyhnutný, aby sa predišlo dehydratácii. Nutné je dopĺňať hlavne tekutiny.

Čo zaradiť do jedálnička pri hnačke?

Pri liečbe hnačky si vyberte potraviny, ktoré vám budú vyhovovať a chutiť. Dobre znášaná býva napríklad ryža, varená mrkva, tvrdšie biele pečivo, zemiaky, banány či jablká. Veľmi vhodné je aj dusené či varené biele mäso (morka, kura, ryba). Ďalej môžete vyskúšať uvariť mierne osolený nemastný zeleninový vývar, ryžový odvar či kašu z ryže alebo zemiaky, ale nedávajte do nich mlieko. Z ovocia a zeleniny by vám nemala vadiť dyňa, špenát, marhule, zeler či petržlen.

Ktorým potravinám sa naopak radšej vyhnúť?

Čomu sa radšej vyhnnúť, pokiaľ trpíte hnačkou? Zabudnite na vyprážané a mastné jedlá, alkohol alebo ostré korenie. Nevhodné sú mliečne výrobky, čerstvý chlieb, kysnuté pečivo, sladké pečivo, tučné syry, strukoviny alebo sterilizovaná zelenina spôsobujúca nadúvanie (kapusta, kel, karfiol, kukurica, hrášok). Váš stav pri liečbe hnačky môžu zhoršiť aj niektoré druhy ovocia ako napríklad maliny, čučoriedky, čerešne, slivky, hroznové víno, ríbezle či egreše.

Zdroje:

Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Hon KL. Travelers‘ Diarrhea: A Clinical Review. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(1):38-48.

David B. Huang, Mukta Awasthi, Binh-Minh Le, Meegan E. Leve, Margaret W. DuPont, Herbert L. DuPont, Charles D. Ericsson, The Role of Diet in the Treatment of Travelers‘ Diarrhea: A Pilot Study, Clinical Infectious Diseases, Volume 39, Issue 4, 15 August 2004, Pages 468–471.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: