Published On: 25. 4. 2023681 words3,4 min read

Poznáte to? Blíži sa termín rodinnej oslavy a vy máte už týždeň predtým bolesti brucha. Alebo vám už len pomyslenie na dôležitú prezentáciu v práci spôsobuje hnačku. V takýchto prípadoch bude s veľkou pravdepodobnosťou zdrojom vašich problémov stres. Ako spolu trávenie a stres súvisia a prečo nás vlastne tieto problémy trápia? Štúdie dokazujú, že odpoveď na tieto otázky sa skrýva v takzvanej osi črevo-mozog. Prečítajte si tento článok a zistite viac o tom, ako mozog s črevami komunikuje.

Hnačka zo stresu a IBS

Ak vás hnačka zo stresu trápi už dlhšiu dobu, môže to signalizovať aj závažnejšie ochorenie. Tento problém sa často objavuje ako jeden z príznakov syndrómu dráždivého čreva (IBS), čo je porucha v autonómnom nervovom systéme, ktorá postihuje črevá. Z tohoto dôvodu sa IBS zaraďuje medzi psychosomatické ochorenia, pri ktorých sú fyzické časti tela ovplyvňované stavom psychiky.

 Ako komunikuje mozog s črevami?

Väčšina z nás možno považuje tráviaci systém za jednoduchú trubicu, ktorou prechádza jedlo a tekutiny, ale v skutočnosti má črevný trakt svoj vlastný vysoko komplexný nervový systém. Možno to znie neuveriteľne, ale mozog s črevami skutočne komunikuje. Tento komunikačný kanál sa nazýva os črevo-mozog, alebo Gut-brain axis (GBA). Označuje obojsmerné spojenie a vzájomnú komunikáciu. To, čo sa deje v črevách, môže priamo ovplyvniť funkciu mozgu a naopak. Problém nastáva, keď medzi mozgom a tráviacim traktom dôjde k nesprávnej komunikácii. Tí, ktorí už majú nepríjemné skúsenosti, napríklad s hnačkou, sú už pri náznakoch problémov citlivejší, a tým začína začarovaný kruh stresu a IBS. Vtedy môže dochádzať k situácii, že telo automaticky vstupuje do naprogramovanej reakcie „boj alebo útek“, ktorá bola v minulosti, keď rozhodovala o prežití, veľmi užitočná. Dnes je však skôr na obtiaž a je potrebné dostať telo späť do režimu „odpočinku a trávenia“. Tento proces sa označuje ako IBS stresová reakcia.

To znamená, že stres a úzkosť preukázateľne narúšajú trávenie. Zároveň to ale znamená, že aj pomocou zmeny vlastného myslenia by mohl) byť možné príznaky IBS zmierniť.

Nie je to skvelá správa?

Psychosomatická liečba IBS

Je známe, že príčiny syndrómu dráždivého čreva sú multifaktoriálne a k hlavným spúšťacím faktorom patrí stres a psychická nepohoda. Dnes už štúdie dokazujú, že psychosomatická liečba, ktorá pacientom poskytuje lepšie spôsoby zvládania stresu, zmierňuje príznaky IBS. Tiež terapia, autogénny tréning a meditácia, ktoré vyvolávajú relaxačnú reakciu, sa zdajú byť v zmierňovaní týchto príznakov veľmi účinné. Existujú aj ďalšie psychoterapeutické postupy, ako je napr. hypnoterapia, ktorú ale musí vykonávať vyškolený špecialista. Okrem toho je veľmi dôležitá i spánková hygiena.

Vyskúšať môžete tiež PROIBS®.

Zatiaľ neexistuje liek, ktorý by vás zbavil ťažkostí spôsobených syndrómom dráždivého čreva raz a navždy. PROIBS bol vyvinutý špeciálne na liečbu príznakov IBS. Pomáha udržiavať optimálne podmienky vo vašich črevách, čím podporuje zdravé baktérie. Tento certifikovaný prípravok zo Švédska sa osvedčil v odborných štúdiách aj u pacientov. Syndróm dráždivého čreva totiž súvisí aj so skladbou črevnej mikrobioty, ktorá je do určitej miery ovplyvňovaná psychikou a sama preukázateľne psychiku ovplyvňuje.

Viac sa o PROIBS dozviete tu.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202343/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: