Published On: 25. 4. 2023887 words4,4 min read

Čaká vás náročná schôdzka alebo rozhodnutie? Vy však namiesto prípravy, trávite čas na záchode? Poradíme vám, čo pomáha na hnačku zo stresu.

Hnačka zo stresu súvisí s naprogramovanou stresovou reakciou ľudského tela, ktorá sa nazýva „boj alebo útek“. Táto prirodzená odpoveď organizmu v minulosti pomáhala ľuďom prežiť. Ide o takzvaný pud sebazáchovy, vďaka ktorému človek dokázal utiecť pred predátormi. V súčasnej dobe už ale na nás nečíhajú dravé šelmy alebo nepriateľské tlupy, ale samé termíny, práca, náročné rozhodnutia, finančné problémy či problematické vzťahy, preto sa táto prirodzená reakcia stáva skôr obtiažou.

 

Čo sa deje v tele pri strese?

 

Najskôr sa začnú do krvi vyplavovať hormóny adrenalín a noradrenalín, čo spôsobí zvýšenie srdcovej frekvencie, zlepšenie pozornosti, zrýchlenie dychu a mobilizáciu energie, aby bolo telo pripravené na podanie maximálneho výkonu. Na úkor toho sa spomalí trávenie a aktivita tenkého čreva a naopak, aktivita hrubého čreva sa zvýši v dôsledku čoho môže dochádzať ku gastrointestinálnym ťažkostiam vrátane hnačky.

 

Stres takisto ovplyvňuje črevnú mikrobiotu. Pri jej narušení môže vzniknúť rad ťažkostí, či už sa jedná o hnačku alebo bolesti brucha. Mozog a črevá totiž spája takzvaná os črevo-mozog, systém obojstranných väzieb medzi fyziológiou čriev a funkciou mozgu. Obidva tieto orgány prepájajú nervy. Aj krátkodobý stres dokáže ovplyvniť zloženie mikroorganizmov v črevách. Všetko funguje aj naopak. Zmena črevnej mikrobioty zase pôsobí na mozog.Ako často vás trápi hnačka zo stresu?

 

Vyskytuje sa u vás hnačka iba ojedinele a len pri skutočne veľkej stresovej záťaži? Môže ísť  o prirodzenú reakciu organizmu, ktorá vás nemusí znepokojovať. Pokiaľ vás ale trápi dlhodobá hnačka, spozornite, môže ísť o závažnejšie ochorenie. Chronická hnačka patrí napríklad medzi hlavné príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS). Toto ochorenie postihuje zhruba 7 až 21 % bežnej populácie. Každý pacient môže pociťovať trochu iné príznaky. U niekoho prevláda hnačka, iného zase viac trápi zápcha. Chcete vedieť o tejto chorobe viac? Prečítajte si náš článok, v ktorom zistíte, čo je to syndróm dráždivého čreva a či sa týka práve vás.

 

Stresujete sa často a veľa? Majte sa na pozore, môže sa u vás rozvinúť závažnejšie ochorenie. Každodenný stres sa radí medzi rizikové faktory pre rozvoj syndrómu dráždivého čreva alebo môže spôsobiť ťažší priebeh ochorenia.

 

Aká liečba akútnej hnačky je najlepšia?

 

Potrebujete vyriešiť krátkodobú hnačku? Medzi najčastejšie príčiny patria infekcie alebo nevhodná strava. Liečba akútnej hnačky spočíva vo zvýšenom príjme tekutín, aby ste zabránili dehydratácii. Pite neperlivú neochutenú minerálnu vodu alebo čaj. Prvý deň hnačky jedlo úplne vynechajte, ale ďalšie dni sa už najedzte, pretože telo potrebuje doplniť stratené živiny. Ďalšie tipy, ako na liečbu hnačky, si prečítajte v našom článku.

 

Bez stresu sa budete cítiť lepšie

 

Nestresujte sa. To je rada, ktorú vám dá každý. Ľahšie sa to ale povie, ako urobí. Pomôcť vám môže psychologické sedenie. Pokiaľ sa však na to necítite, vyskúšajte naše tipy na zvládanie stresu:

  • Pravidelne cvičte. Vyskúšať môžete napríklad jogu. Pomôcť by vám však mala akákoľvek fyzická aktivita. Aj pravidelná chôdza, upratovanie alebo čokoľvek, čo vás rozhýbe.
  • Zamyslite sa nad svojím jedálničkom, skúste sa stravovať zdravšie. Nezabúdajte, že vaše črevá ovplyvňujú váš mozog.
  • Pokiaľ viete, že vás trápi dráždivé črevo, skúste diétu s nízkym príjmom FODMAP. Skombinovať ju môžete tiež s prípravkom PROIBS®, ktorý vám uľaví od príznakov IBS ako je hnačka, zápcha, kŕče v bruchu a nadúvanie.
  • Pomôcť vám môžu tiež rôzne relaxačné techniky ako meditácia či dychové cvičenia.
  • Doprajte si dostatočné množstvo spánku.
  • Nezabúdajte na svoje koníčky. Pravidelne si vyhraďte čas na to, čo vás baví.
  • Skúste si zapisovať svoje myšlienky a pocity. Pomôže vám to s uvoľnením emócií.
  • Neobmedzujte stretávanie sa s priateľmi alebo rodinou. Sociálny kontakt vám poskytne podporu alebo rozptýlenie.
  • Riešte svoje zdravotné ťažkosti. Nečakajte, zájdite so svojimi problémami za lekárom a nechajte si pomôcť.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352289516300509

https://www.dldjournalonline.com/article/S1590-8658(09)00296-5/fulltext

https://www.verywellhealth.com/anxiety-stress-and-diarrhea-1944810

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: