Published On: 30. 11. 2023919 words4,6 min read

Nepriatelia na tanieri. Ktorí sú tí vaši? Mnoho ľudí, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva (IBS), začne prirodzeným spôsobom držať svoju vlastnú diétu, pretože už zistili, že niektoré potraviny im spôsobujú nepríjemné ťažkosti. Keď sa navyše zoznámia s princípmi napr. low FODMAP diéty a zavedú ďalšie pravidlá, väčšina príznakov IBS odznie a kvalita ich života sa zlepší.

Máte podozrenie, že trpíte syndrómom dráždivého čreva? Správna diéta nie je len doplnkom liečby, ale je aj jej základným pilierom. Zatiaľ čo niektoré potraviny môžu spôsobovať gastrointestinálne ťažkosti ako je zápcha, hnačka, nadúvanie či kŕče v bruchu, iné môžu priniesť úľavu. A preto by ľudia s IBS mali poznať svoj jedálniček do detailov a vedieť si vyberať tak, aby bolo jedlo radosťou a nie bolesťou.

Ako strava ovplyvňuje IBS?

Pre niektorých ľudí je prekvapujúce, že jedlo môže mať tak silný vplyv na naše trávenie a rozvoj ochorenia. Jedným z faktorov, ktoré môžu syndróm dráždivého čreva vyvolať, je totiž práve zlé stravovanie. Strava, ktorá obsahuje nadmerné množstvo rafinovaných cukrov, tukov, konzervantov a iných umelých zložiek, často narúša rovnováhu črevnej mikroflóry a dokáže spôsobiť zápalové reakcie v tráviacom systéme. Ďalej potraviny bohaté na FODMAP môžu u niektorých jedincov vyvolávať rýchlu fermentáciu, čo vedie k nadúvaniu, plynatosti a bolestiam.

Nezdravý jedálniček v kombinácii s už rozvinutým IBS dokáže tiež pekne potrápiť. Naopak, správne vybraná diéta, ktorá sa vyhýba spúšťačom tráviacich ťažkostí, môže významne zmierniť príznaky a zlepšiť kvalitu života pacientov. Porozumenie vplyvu jednotlivých potravín na naše telo je tak kľúčové.

Diéta ako pomocník pri syndróme dráždivého čreva

Diétu low FODMAP vyvinula austrálska univerzita špeciálne na liečbu pacientov so syndrómom dráždivého čreva. Zameriava sa na zníženie konzumácie potravín bohatých na FODMAP, čo sú sacharidy s krátkym reťazcom prirodzene sa vyskytujúce v rade potravín. Medzi tieto zložky patrí napríklad laktóza, fruktóza a frukto-oligosacharidy a mnohé ďalšie.

Zlepšenie príznakov u pacientov s IBS preukázali vedci v niekoľkých odborných štúdiách. Napríklad súhrnná analýza novozélandskej univerzity zistila, že až 86 % pacientov s IBS pociťuje pri diéte zlepšenie celkových gastrointestinálnyh príznakov aj jednotlivých príznakov, ako sú bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka a plynatosť.

Sezónne stravovanie môže býť výzvou

Jeseň prináša nielen farebnú paletu lístia a chladnejšie počasie, ale tiež rad sezónnych potravín a jedál, ktoré k nemu neodmysliteľne patria. Mnoho z týchto potravín má vysoký obsah FODMAP, ako napríklad jablká, hrušky, slivky, huby, cibuľa či cesnak. Citlivosť k jednotlivým potravinám môže býť však úplne individuálna a menšie množstvo vám vôbec vadiť nemusí. Preto odporúčame otestovať, či vám konkrétne potraviny spôsobujú problémy, alebo nie. S výberom vám môže poradiť aj dietológ.

TIP: Prečítajte si náš článok so zoznamom potravín, ktoré nejesť pri syndróme dráždivého čreva.

6 tipov pre ľahké zaradenie diéty do všedného dňa

Zaradenie odporúčanej diéty do každodenného života môže byť výzvou, ale s niekoľkými stratégiami sa dokážete vyhnúť bežným nástrahám a diétu držať. Prečítajte si naše tipy:

  • Pri nákupe potravín pozorne čítajte etikety a vyhýbajte sa produktom s vysokým obsahom FODMAP.
  • Nakupujte vždy s jasným nákupným zoznamom a plným žalúdkom, aby ste sa vyhli impulzívnemu nákupu nevhodných a často nezdravých potravín.
  • Naháňa vás často maškrtná? Dopredu si stanovte jasné hranice a vyhľadávajte zdravšie alternatívy pochúťok, ktoré uspokoja vaše chute, bez toho, aby zhoršovali vaše príznaky.
  • Skôr ako sa vydáte stravovať sa mimo domova, preverte menu reštaurácií online, aby ste mali predstavu o tom, čo môžete bezpečne jesť.
  • Majte pri sebe zoznam potravín, ktorým sa chcete vyhnúť.
  • Pre bezstarostné stretnutie s priateľmi alebo rodinou môžete dokonca zvážiť prípravu vlastného jedla alebo im o svojej diagnóze povedzte, aby vám aj oni pomohli dodržať vybranú diétu.

Kombinácia s PROIBS®-om pre ešte lepší výsledok

Už ste si začali strážiť FODMAP potraviny, alebo sa ešte len chystáte? V oboch prípadoch môžete k svojej snahe zlepšiť príznaky IBS, zaradiť aj prípravok PROIBS®. Ide o certifikovanú zdravotnícku pomôcku na liečbu príznakov syndrómu dráždivého čreva.

Kombinácia týchto dvoch zásadných liečebných opatrení vám zaistí príjemnejší život bez zbytočného stresu s trávením.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: