Published On: 8. 9. 2023620 words3,1 min read

Počuli ste o dráždivom hrubom čreve a zaujíma vás, čo to presne znamená a či trápi práve vás? Ide o chronické ochorenie gastrointestinálneho traktu s odborným lekárskym názvom syndróm dráždivého čreva (skrátene IBS). Spôsobuje rôzne nepríjemné príznaky, ako sú bolesti brucha, hnačka, zápcha alebo nadúvanie, ktoré trvajú dlhodobo a opakovane sa vracajú. Niektoré osoby môžu byť na toto ochorenie náchylnejšie.

Kto trpí syndrómom dráždivého čreva najčastejšie?

Nepríjemné prvenstvo v počte chorých vyhrávajú u laicky pomenovaného dráždivého hrubého čreva ženy. Prečo je to tak, zatiaľ nie je celkom jasné. Predpokladá sa, že úlohu zohrávajú výkyvy hormónov počas cyklu, ktoré môžu ovplyvňovať pohyby čriev a spôsobiť zvýšenú citlivosť črevnej sliznice. Rovnako môže ísť o pôsobenie psychosomatických faktorov, ktoré sa častejšie prejavujú u žien. Vedci tiež zistili, že ženy s IBS pociťujú viac únavy, depresie, úzkosti a majú nižšiu kvalitu života ako muži trpiaci IBS.

Príčinou môže byť aj stres či nevhodná strava

Ľudia zažívajúci vysokú úroveň stresu majú väčšiu šancu, že sa u nich IBS rozvinie. Stres totiž ovplyvňuje mikrobiotu čriev a môže spôsobiť rad ťažkostí, či už ide o hnačku, zápchu, nadmernú plynatosť či kŕče v bruchu. Mozog a črevá spája takzvaná os črevo-mozog, čo je systém obojstranných väzieb medzi fyziológiou čriev a funkciou mozgu. Aj krátkodobý stres ovplyvňuje zloženie mikroorganizmov v črevách. Stres zároveň zhoršuje príznaky syndrómu dráždivého čreva.

Ďalším významným faktorom pre rozvoj IBS môže byť nesprávna strava. Ľudia, ktorí konzumujú málo vlákniny, majú nedostatočný príjem tekutín alebo prehnane konzumujú potraviny, ktoré môžu dráždiť tráviaci trakt (napr. korenisté jedlá, alkohol, kofeín), majú väčšiu šancu, že sa u nich syndróm dráždivého čreva rozvinie.

Ako žiť s dráždivým črevom?

Aj keď IBS nie je možné vyliečiť úplne, existuje niekoľko spôsobov, ako zmierniť obtiaže a zlepšiť kvalitu života pacientov s dráždivým črevom:

  1. Upraviť stravovací systém

Vedecké štúdie ukazujú, že ľudia trpiaci syndrómom dráždivého čreva (IBS) by mali upraviť svoj stravovací režim a vyhnúť sa tzv. FODMAP potravinám, ktoré môžu spôsobovať tráviace ťažkosti. Avšak citlivosť na jednotlivé potraviny môže byť individuálna.

  1. Pravidelne cvičiť

Pravidelná fyzická aktivita hrá tiež dôležitú úlohu pri zvládaní stresových situácií. Aktivity miernej intenzity, ako je rýchla chôdza, jóga, kolieskové korčule, jazda na bicykli alebo dychové cvičenia, sa javí ako najvhodnejšia pre tých, ktorí trpia IBS.

  1. Obmedziť stres

Stres patrí medzi hlavné spúšťače IBS. Preto je vhodné zamerať sa na životný štýl, vyhýbať sa stresovým situáciám alebo sa s nimi naučiť lepšie pracovať. Tipy pre zvládanie stresu si môžete prečítať v našom článku.

  1. Vyskúšať PROIBS®

PROIBS®, certifikovaná zdravotnícka pomôcka, bol vyvinutý špeciálne pre pacientov trpiacich syndrómom dráždivého čreva. Ponúka pomoc pri liečbe príznakov IBS. Navyše ho môžete bezpečne užívať aj po odznení všetkých príznakov na udržiavanie optimálnych podmienok v črevách.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175559/

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: