Published On: 1. 2. 2023813 words4,1 min read

Už vás nebaví tráviť dlhé minúty na záchode? Spoznajte 9 najčastejších príčin zápchy a zistite ako sa jej zbaviť.

Aké najčastejšie príčiny má zápcha?

  1. Nedostatočný príjem tekutín: Medzi časté príčiny zápchy patrí jednoznačne dehydratácia. Preto je veľmi dôležité každý deň piť dostatok tekutín. S doplnením tekutín vám môžu pomôcť aj niektoré potraviny – vodný melón, uhorka. Naopak káva a alkohol vás dehydrujú.
  2. Málo pohybu: Sedavý spôsob života s obmedzeným pohybom je rizikovým faktorom pre vznik zápchy. Pohyb pomáha rozhýbať črevá, čím sa môže zlepšovať frekvencia stolice. Navyše vás zbaví stresu a vy sa tak môžete cítiť lepšie. Nie je potrebné prekonávať svetové rekordy, stačí každodenná prechádzka či iný pravidelný pohyb.
  3. Nedostatok vlákniny: Vláknina je dôležitá pre udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry a optimálneho naplnenia čreva, ktoré potom musí pracovať a prirodzeným spôsobom posúva natrávenú potravu. Potraviny bohaté na vlákninu vaše trávenie znova naštartujú. Pridajte preto do svojho jedálnička ovsené vločky, červenú fazuľu, celozrnné pečivo, šošovicu, sušené slivky, čerstvé figy, maliny a ďalšie ovocie a zeleninu. Pokiaľ zvýšite príjem vlákniny, je dôležité zvýšiť aj množstvo prijatých tekutín. Vláknina v črevách totiž napučí a vstrebáva vodu. Pri nedostatočnom príjme tekutín prijatá vláknina obsah čriev ešte viac zahustí a obmedzí tým posun natrávenej potravy.
  4. Cestovanie, zmeny prostredia: Náhla zápcha často vzniká pri zmene prostredia či pri cestovaní. Býva spojená so stresom alebo psychickými zábranami. Niektorí ľudia totiž potrebujú mať na vykonávanie potreby pokoj a je pre nich nepríjemné používať toaletu v cudzom prostredí.
  5. Dráždivé črevo: Medzi najčastejšie príčiny dlhodobej zápchy, ktorá sa pravidelne vracia, je syndróm dráždivého čreva (IBS). Okrem zápchy môžete pri tomto ochorení trpieť aj hnačkou, kŕčmi v bruchu alebo nadúvaním. S IBS sa stretáva asi 10 % populácie. Zistite viac o liečbe dráždivého čreva v našom článku.
  6. V tehotenstve a po pôrode: Zápchu v tehotenstve má na svedomí rastúca maternica a hormóny, ktoré pri uvoľňovaní svalstva maternice uvoľňujú aj svalstvo čriev. Črevá sú potom pomalšie a obsah v nich zostáva dlhšie. Ťažké vyprázdňovanie môže nastať aj po komplikovanom pôrode. Čo pomáha na zápchu v tehotenstve? Konzumujte viac potravín bohatých na vlákninu a nezabudnite na dostatok tekutín a pravidelný pohyb. Pokiaľ chcete siahnuť po preháňadle, vždy jeho výber konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
  7. Užívanie niektorých liekov: Komplikované vyprázdňovanie spôsobujú aj niektoré lieky. Môže sa jednať napríklad o antidepresíva, lieky proti bolesti, silné lieky proti alergii, lieky na zníženie žalúdočnej kyslosti, liečivá slúžiace na doplnenie železa či lieky na vysoký tlak. Najnáchylnejší bývajú seniori a dlhodobo chorí, ktorí kombinujú viac rôznych liekov.
  8. Črevná nepriechodnosť (ileus): Akútnu črevnú nepriechodnosť môže spôsobiť cudzie teleso či iné prekážky vo vnútri čreva. Ileus je veľmi vážny stav, ktorý vyžaduje bezprostredné lekárske ošetrenie. Je sprevádzaný veľmi silnou bolesťou, zápchou, nafúknutím brucha a úporným vracaním.
  9. Iné vážnejšie ochorenia: Zápchou môžu trpieť tiež napríklad pacienti s nádormi hrubého čreva, črevnými zápalmi, s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy, s hemoroidmi, s neurologickými či gynekologickými problémami a ďalšími. Ako sekundárny príznak môže zápcha nastať pri dehydratácii, otrave, poranení miechy či pri chorobách močovej alebo pohlavnej sústavy.

Čo pomáha na chronickú zápchu? Zbavte sa ťažkého vyprázdňovania s PROIBS®

Je príčinou vašej zápchy syndróm dráždivého čreva? Nezúfajte. Aj napriek tomu, že v súčasnej dobe neexistuje žiadny liek, ktorý by vás tejto choroby úplne zbavil, je možné liečiť nepríjemné príznaky. Vhodnou podpornou liečbou môže byť napríklad PROIBS®. Vyvinuli ho odborníci vo Švédsku. Odborné štúdie a prieskumy spokojnosti pacientov potvrdili výborné výsledky. Navyše pri PROIBS® neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky ani negatívne interakcie s inými liekmi.

Prečítajte si aj ďalšie tipy ako sa zbaviť zápchy.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: