Published On: 15. 4. 2024686 words3,4 min read

Myslíte si, že za vaše tráviace problémy môže IBS (syndróm dráždivého čreva)? Neváhajte a navštívte lekára, ktorý vám urobí testy, ktoré pomôžu odhaliť, či naozaj trpíte syndrómom dráždivého čreva.

Hlavné príznaky syndrómu dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je chronické ochorenie tráviaceho systému, najmä čreva. Medzi hlavné symptómy patria bolesti alebo kŕče v bruchu, nadúvanie, hnačka a zápcha, ktoré sa opakovane vracajú. Príznaky syndrómu dráždivého čreva sa u jednotlivých pacientov často líšia. Niekoho trápia predovšetkým hnačky, iného zase zápcha či iná kombinácia príznakov.

Choroba ovplyvňuje kvalitu života, pretože okrem fyzických ťažkostí môže vyvolávať aj psychické problémy, ako sú úzkosť a depresia. Pacienti často riešia obmedzenia v spoločenskom živote a pracovných aktivitách.

IBS podľa vedcov postihuje 7 až 21 % bežnej populácie. Udáva sa tiež, že najmenej u troch štvrtín zostáva nediagnostikovaný. Častejšie sa objavuje u žien a nevyhýba sa ani mladým ľuďom.

Test na syndróm dráždivého čreva

Chcete mať istotu, že naozaj trpíte IBS? V snahe dosiahnuť čo najpresnejší výsledok, je podstúpiť rôzne testy a vyšetrovacie metódy u gastroenterológa, ktorý vám syndróm dráždivého čreva dokáže diagnostikovať.

Prečo neváhať s návštevou lekára?

Aj napriek nepríjemným a chronickým tráviacim problémom mnoho ľudí zvažuje, či navštíviť lekára. Jedným z hlavných dôvodov je strach zo zistenia vážnej diagnózy. Okrem toho, téma a vyšetrenie tráviaceho traktu je často vnímaná ako nepríjemná, a preto ľudia návštevu neustále odkladajú. Určitá časť populácie má pocit, že ich príznaky nie sú dostatočne vážne na to, aby vyžadovali lekársku starostlivosť alebo sa spoliehajú na samoliečbu bez konzultácie s odborníkom. Našli ste sa v niektorom z vyššie uvedených dôvodov? Obavy alebo odkladanie lekárskej pomoci často vedú k zhoršeniu zdravotného stavu, čo môže mať vážne následky pre vaše dlhodobé zdravie a pohodu.

Pokiaľ prekonáte počiatočný strach a necháte sa vyšetriť, budete sa určite cítiť lepšie. Prečítajte si 7 dôvodov, prečo s návštevou lekára neotáľať:

1. Presná diagnóza: Lekár na základe testov zhodnotí, či ide o syndróm dráždivého čreva. Získate tak istotu, že nejde o iné závažnejšie ochorenie.

2. Plán liečby: Na základe diagnózy si budete môcť zostaviť efektívny liečebný plán, ktorý môže zahŕňať zmeny v strave, životnom štýle, lieky alebo terapie zamerané na stres.

3. Vhodná liečba: Akonáhle budete poznať príčinu vašich problémov, môžete bez obáv vyskúšať podporné liečebné opatrenia ako je napríklad diéta s nízkym obsahom FODMAP alebo certifikovanú zdravotnícku pomôcku PROIBS®.

4. Zmiernenie príznakov: Získate rady, ako zvládať príznaky syndrómu dráždivého čreva, ako sú bolesti brucha, nadúvanie, zápcha alebo hnačka, čo vám výrazne zlepší kvalitu života.

5. Prevencia komplikácií: Niektoré symptómy IBS môžu viesť k ďalším zdravotným problémom, ako sú napríklad hemoroidy. Včasná liečba pomáha predchádzať týmto komplikáciám.

6. Psychologická podpora: IBS môže mať vplyv aj na vašu psychickú pohodu. Lekár vám môže odporučiť odbornú psychologickú podporu alebo terapie zamerané na stres a úzkosť.

7. Monitoring a úprava liečby: Lekár vás môže pravidelne kontrolovať. V prípade zmeny vášho zdravotného stavu, vám pomôže s úpravou liečby.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: