Published On: 24. 5. 2023829 words4,1 min read

Trpíte bolesťami brucha, hnačkou, zápchou alebo plynatosťou viac ako 3 mesiace, pričom sa tieto príznaky objavujú aspoň jedenkrát týždenne? Pokiaľ áno, možno trpíte syndrómom dráždivého čreva, po anglicky Irritable Bowel Syndrome, teda IBS. Ide o chronické ochorenie, ktoré postihuje tráviaci systém a podľa štúdií naň väčšina pacientov trpí niekoľko rokov pred stanovením diagnózy. Jeho príznaky môžu výrazne znižovať kvalitu vášho života, preto by ste návštevu lekára nemali odkladať. Je známe, že IBS spôsobuje kombinácia rôznych faktorov. Odporúča sa, aby ste si ešte pred návštevou lekára začali viesť “IBS-denník”. Do denníka sa zaznamenáva, ktoré konkrétne príznaky sa objavujú, ako dlho trvajú, či sú spojené so stresovými situáciami alebo sa objavujú po konzumácii určitého jedla. Pozrime sa teraz podrobnejšie na najčastejšie príznaky syndrómu dráždivého čreva.

Kŕče v bruchu a hnačka – najčastejšie príznaky IBS

Hnačka patrí k najbežnejším poruchám činnosti tráviaceho ústrojenstva, krátkodobo ste sa s ňou  pravdepodobne niekedy stretli aj vy. Zvýšenú pozornosť je potrebné venovať dlhodobej hnačke, ktorá trvá viac ako 4 týždne. Tiež kŕče, ktoré vás prekvapia veľmi silnými bolesťami brucha, sú jasným varovným signálom. Tieto kŕče trvajú obvykle len niekoľko sekúnd, ale vracajú sa opakovane a v rôznej intenzite. Za akútnymi, ale aj chronickými bolesťami brucha môže byť niekoľko príčin. Bolesti často spôsobuje prekyslenie žalúdka, nevhodná či pokazená strava, alergie, intolerancia niektorých potravín a poškodenie tráviaceho traktu. Na vine môže byť tiež alkohol, stres, lieky alebo závažnejšie ochorenia, medzi ktoré patria napríklad žlčové kamene, žalúdočné vredy, refluxná choroba pažeráka, Crohnova choroba alebo syndróm dráždivého čreva. 

Čo je to syndróm dráždivého čreva?

IBS je chronické ochorenie, ktoré postihuje tráviaci systém a trpí ním asi 10 % celkovej populácie. Príčiny vzniku tohoto ochorenia nie sú zatiaľ úplne jasné, pripisujú sa zmenám v črevnom mikrobióme, ktoré spôsobuje najčastejšie nevhodná strava alebo stres. Črevný trakt má totiž svoj vlastný, vysoko komplexný, nervový systém, ktorý na stres reaguje citlivo. Tzv. os črevo-mozog, je komunikačný kanál, ktorým črevo s mozgom komunikujú. Problém nastáva, keď medzi nimi dochádza k nesprávnej komunikácii. Dôsledkom toho sú potom príznaky ako bolesti brucha zo stresu, hnačka alebo zápcha.

4 typy syndrómu dráždivého čreva

Existujú štyri typy syndrómu dráždivého čreva, a to s dominanciou hnačky (IBS-D), zápchy (IBS-C), kombinovaný (IBS-M) a neklasifikovaný (IBS-U). Viac ako tretina všetkých pacientov trpí formou s dominanciou hnačky, na druhom mieste je forma s dominanciou zápchy.

Ako prebieha vyšetrenie syndrómu dráždivého čreva?

IBS sa u každého pacienta prejavuje inak a úvodná diagnóza často nebýva jednoznačná. Príznaky ako kŕče, bolesti brucha a hnačka, sú totiž charakteristické aj pre iné ochorenia. Okrem črevných ťažkostí sa súčasne môžu vyskytovať aj bežné príznaky ako únava, bolesti hlavy a chrbta, časté močenie a u žien aj poruchy menštruácie. Navyše, pri fyzikálnom lekárskom vyšetrení, pôsobí pacient s ktorýmkoľvek variantom dráždivého čreva zdravo. Pri pohmate brucha sa ale môže objaviť bolestivosť, najmä v ľavom podbrušku. Pre správny výber liečebného postupu je zásadné určenie prevládajúceho príznaku.

Liečba IBS

Zatiaľ neexistuje liek, ktorý by vás ťažkostí spôsobených syndrómom dráždivého čreva zbavil raz a navždy. S pomocou vhodných opatrení je však možné podstatne zmierniť jeho prejavy. Najvhodnejšie je začať testovaním rôznych potravín, ktoré môžu sprievodné symptómy zhoršovať. Odporúča sa diéta s nízkym obsahom FODMAP, ale i terapia a meditácia. Vyskúšať môžete aj PROIBS, ktorý bol špeciálne vyvinutý na liečbu príznakov IBS.

PROIBS pomáha udržiavať optimálne podmienky vo vašich črevách, čím podporuje tu sídliace prospešné baktérie. Táto certifikovaná zdravotnícka pomôcka zo Švédska sa osvedčila v odborných štúdiách aj u pacientov. Viac sa o PROIBS dozviete tu: https://www.proibs.sk/o-proibs/

Zdroje:

https://www.gloshospitals.nhs.uk/our-services/services-we-offer/nutrition-dietetics/irritable-bowel-syndrome-ibs/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4918736/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202343/

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: