Published On: 4. 3. 20241006 words5 min read

Bolesti a kŕče v bruchu. Keď sa objavia, dokážu pekne potrápiť. A pretože do brucha nevidíme, hľadať príčinu môže byť niekedy obtiažne. Zaujíma vás, ako si môžete rýchlo uľaviť od bolesti? Máme pre vás 7 tipov, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť nepríjemné kŕče a bolesti brucha.

Bolesti žalúdka či brucha po jedle

Trápia vás nepríjemné kŕče alebo bolesti žalúdka či brucha po jedle? Najčastejšiu príčinu hľadajte v potravinách, ktoré ste zjedli. Môže ísť o nevhodnú kombináciu pokrmov alebo konzumáciu pokazeného jedla. Na vine môže byť aj prejedenie, pri ktorom sa dostavuje ťažkosť, plnosť, bolesť brucha, únava či strata energie. Problémy môže spôsobiť tiež nepravidelné stravovanie alebo konzumácia jedla v neskorých večerných hodinách.

Medzi ďalšie príčiny bolestí a kŕčov brucha po jedle sa zaraďujú alergie či intolerancie, syndróm dráždivého čreva alebo ďalšie ochorenia ako žlčové kamene, žalúdočné vredy, refluxná choroba pažeráka alebo Crohnova choroba.

Kŕče v bruchu spôsobené IBS

Syndrómom dráždivého čreva (IBS) trpí 10 % populácie. Toto chronické ochorenie postihuje tráviaci systém, najmä črevá a zahŕňa niekoľko rôznych príznakov – kŕče v bruchu, nadúvanie, hnačka a zápcha. Tieto nepríjemné prejavy sa môžu rôzne kombinovať a u každého sa môžu prejavovať trochu inak. Kŕče v bruchu sa však objavujú veľmi často takmer u všetkých pacientov. Až 3 zo 4 ľudí s IBS uvádzajú častú bolesť brucha, ktorá sa môže zhoršovať po jedle a zmierňovať aj zhoršovať po stolici. Nedá sa predvídať a často sa v čase mení.

Čo je to vlastne bolesť a ako vzniká pri IBS?

Už ste sa niekedy sami seba pýtali, prečo cítime bolesť? Čo to vlastne je? A ako vzniká? Bolesť sa klasifikuje ako nepríjemná zmyslová a emocionálna skúsenosť spojená s poškodením tela: skutočným alebo potenciálnym. V podstate ide o poplašný signál vysielaný naším telom, ktorý nás informuje o zraneniach alebo podnetoch, ktorých intenzita je taká, že sú potenciálne škodlivé, aby sme mohli prijať nevyhnutné opatrenia k prežitiu.

U IBS nie je bolesť brucha spojená s nejakým štrukturálnym poškodením, ako sú napríklad vredy. Aj keď táto bolesť nesúvisí ani so zjavným poškodením ako zlomenina kosti, napriek tomu ide o skutočnú bolesť, ktorá začína v čreve a putuje do mozgu.

Signály, ktoré putujú z tela do mozgu, prechádzajú miechou, ktorá môže slúžiť ako akási „brána“. Mozog môže otvoriť a zavrieť túto bránu, a slúži tak ako spínač. Otvorenie brány zvyšuje signály, ktoré sa dostávajú do mozgu a zvyšujú pocit bolesti. Zatvorenie brány znižuje signály a blokuje bolesť. To vysvetľuje, ako si človek môže vytknúť členok pri pretekoch a necíti bolesť, kým preteky neskončia. Alebo, ako počas zlého dňa v práci môže byť menšie nepohodlie naozaj bolestivé – to všetko preto, že miecha funguje ako brána, ktorá určuje, ako veľkú bolesť v mozgu cítime. U IBS vznikajú rôzne signály v čreve, ktoré sa prejavujú v niektorých oblastiach mozgu ako bolesť.

Čo pomáha na kŕče v bruchu pri IBS

Syndróm dráždivého čreva sa síce zaraďuje medzi nevyliečiteľné ochorenia, ale jeho prejavy je možné úspešne znižovať až úplne potlačiť. Aj keď neexistuje jediná správna liečba pre všetkých, ukázalo sa, že pre niektorých ľudí je užitočný rad terapií alebo ich rôzne kombinácie.

7 tipov, ako zmierniť kŕče v bruchu

  1. Spazmolytiká – ide o lieky uvoľňujúce kŕče. Dajú sa bežne kúpiť v lekárni.
  2. Mätový olej – výskumy ukazujú, že mätový olej má spazmolytické účinky a mohol by účinne zmierňovať aj symptómy IBS.
  3. Diéta s nízkym obsahom FODMAP – táto diéta je skvelým pomocníkom pri zmierňovaní zápchy, hnačky, kŕčov v bruchu a nadúvaní, ktoré spôsobuje syndróm dráždivého čreva (IBS).
  4. Teplo – bolesti a kŕče v bruchu vám môžu pomôcť odstrániť aj hrejivé vankúšiky alebo podložky. Skúsiť môžete aj krémy a masti proti bolesti s hrejivým účinkom.
  5. Bylinkové čaje – vyskúšať môžete aj silu bylinek. Na upokojenie žalúdka a bolestí v bruchu sa odporúča mätový, harmančekový alebo fenyklový čaj.
  6. Upokojenie mysle a tela – pri bolestiach sa často objavujú sklony k úzkosti, ktorá môže bolesť zhoršovať. Venovať niekoľko minút upokojeniu môže byť veľmi účinné. Existuje niekoľko relaxačných techník, ktoré môžu vypnúť úzkostné pocity a pomôcť s úľavou od bolesti.
  7. Vyskúšajte zdravotnícku pomôcku PROIBS® určenú na liečbu príznakov syndrómu dráždivého čreva. PROIBS® vyvinuli odborníci vo Švédsku. Odborné štúdie a prieskumy spokojnosti pacientov potvrdili výborné výsledky. Jeho hlavnou zložkou je rastlinný extrakt.

Pokiaľ vám na kŕče a bolesti nič nepomáha a trpíte ešte aj ďalšími príznakmi ako je horúčka alebo vracanie, vyhľadajte lekára.

Zdroje:
How to Quickly Ease Stomach Pain From IBS. Verywellhealth.
Camilleri M, Boeckxstaens G. Dietary and pharmacological treatment of abdominal pain in IBS.
Understanding and Managing Pain in Irritable Bowel Syndrome (IBS). aboutibs.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: