Published On: 13. 12. 2022943 words4,7 min read

Zlé trávenie, pocit plnosti a ďalšie tráviace ťažkosti potrápia raz za čas každého. Spoznajte najčastejšie príčiny a upokojte nepokojné trávenie.

Čo môže za vaše zlé trávenie?

1. Diétna chyba: Prejedli ste sa na sviatočnom obede, vypili ste viac kávy alebo alkoholu, ako je bežné alebo ste celý deň jedli len nezdravé polotovary? Pri akútnych problémoch s trávením je jedlo a pitie to prvé, nad čím by ste sa mali zamyslieť. Skúste pozorovať, či sa vaše problémy vracajú po konzumácii určitých jedál či nápojov. Dbajte tiež na správne stravovacie návyky – vyhýbajte sa prejedaniu, jedzte menšie porcie viackrát za deň, vyhraďte si na jedlo dostatok času, nehltajte a dostatočne žuvajte.

2. Infekcia alebo otrava: Pokazené potraviny, nedostatočná hygiena alebo nesprávne pripravené jedlo vám môžu zarobiť na poriadny problém. Medzi najčastejšie prejavy otravy jedlom patrí nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha, hnačka, bolesť hlavy, celková slabosť a horúčka alebo zimnica. Pokiaľ máte tieto príznaky a váš stav sa nezlepšuje, navštívte lekára.

3. Potravinová alergia či intolerancia: Zistili ste, že vám častejšie býva zle len po konkrétnych potravinách? Vinníkom môže byť alergia či intolerancia. Medzi prejavy alergie patria tráviace problémy (hnačka či kŕče v bruchu, nadúvanie), kožné reakcie, opuchy hlavne v oblasti tváre, časté sú aj prejavy v okolí úst – svrbenie a pálenie jazyka, sliznice pier, úst až po stiahnutie hrdla po bezprostrednom kontakte s alergénom. Tieto ťažkosti sa vyskytujú krátko po jedle a do 24 hodin vymiznú. Naopak na intoleranciu môže organizmus reagovať pomalšie, príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín až dní po jedle. Medzi najčastějšie prejavy potravinovej intolerancie patrí plynatosť, pocit plnosti, vracanie, hnačka, nauzea, bolesti brucha a kŕče. Pri podozrení na alergiu či intoleranciu navštívte lekára, ktorý vás otestuje.

4. Stres: Vraciate pred náročnými rozhodnutiami, bolí vás brucho pred dôležitými pracovnými schôdzkami, pri zmene prostredia nedokážete ísť na záchod alebo vás naopak trápi hnačka? Svoje môže robiť aj psychika. Zamyslite sa nad svojím životným štýlom a skúste sa začať vyhýbať stresovým situáciám alebo sa s nimi naučiť pracovať. Nebojte sa vyskúšať psychologické sedenia. Lepšie zvládanie stresových situácií tiež výrazne podporuje fyzická aktivita. Prečítajte si náš článok a zistite, čo ešte pomáha na bolesti brucha zo stresu.

5. Dráždivé hrubé črevo: Vyskúšali ste upraviť svoj životný štýl a jedálniček, ale vaše problémy s trávením sa stále opakujú? Počuli ste už o syndróme dráždivého čreva (IBS)? Ide o chronické ochorenie, ktoré postihuje tráviaci systém, najmä črevá. Zahŕňa niekoľko rôznych symptómov, ako sú nepríjemné kŕče v bruchu, nadúvanie, hnačka a zápcha. Toto ochorenie sa rozdeľuje podľa jeho prevládajúcich príznakov na IBS s prevládajúcou hnačkou (IBS-D), IBS s prevládajúcou zápchou (IBS-C) alebo IBS zmiešaného typu (IBS-M), u ktorého sa striedajú obdobia hnačky a zápchy. Ako spoznať, že ním trpíte a aké sú příčiny vzniku? Viac o syndróme dráždivého čreva si prečítajte v našom článku.

6. Ďalšie ochorenie: Tráviace obtiaže alebo poruchy trávenia môžu byť príznakom mnohých ďalších ochorení. V prípade silných, chronických a opakujúcich sa problémov so zlým trávením sa radšej obráťte na lekára, ktorý vám stanoví presnú diagnózu.

Čo robiť pri konkrétnych obtiažach?

Zlé trávenie môže zahŕňať niekoľko ťažkostí, ktoré sú spojené s trávením. Častým problémom býva nadúvanie a pocit nafúknutého brucha. Pokiaľ vás zaujíma, aké sú najčastejšie príčiny plynatosti, prečítajte si náš článok. Je vaším neduhom zápcha? Medzi najčastejšie príčiny zápchy patria nedostatok vlákniny v strave, dehydratácia či sedavý spôsob života. Trápia vás naopak bolesti brucha a hnačka? Dodržiavajte zvýšený príjem tekutín a vhodnú diétu. Pri bolestiach brucha po jedle je zase dôležité dbať na správne stravovacie návyky.

Vyhrajte nad dráždivým črevom s PROIBS®

Bol vám diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva? Nezúfajte, aj napriek tomu, že sa toto ochorenie úplne vyliečiť nedá, je možné zabezpečiť normálne fungovanie vďaka liečbe príznakov. Pomôcť vám môže napr. PROIBS®, certifikovaná zdravotnícka pomôcka, ktorá podporuje prirodzenú bariérovú funkciu črevnej sliznice a pomáha udržiavať optimálne podmienky pre zdravú črevnú mikrobiotu. Pri užívání PROIBS® sa vám obyčajne uľaví do niekoĺkých dní, u niekoho však môže úľava nastať až po niekoľkých týždňoch. Výhodou je, že pri užívaní neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky ani interakcie s inými liekmi. A zlé trávenie vás už trápiť nemusí.

PROIBS® KÚPITE V TÝCHTO LEKÁRŇACH: